11 Δεκ 2017



ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ.

Άγιο Όρος.

Τόπος προσευχής. Τόπος λατρείας. Τόπος αυταπάρνησης και υπηρεσίας στον Ύψιστο.

Τόπος στον οποίο η παράδοση διατηρείτε αναλλοίωτη περισσότερο από 1000 χρόνια. Παρά τις όποιες επιδρομές έγιναν στο διάβα τόσων αιώνων, Καταλανοί, Φράγκοι, Πειρατές, Σελτζούκοι - Τούρκοι, Γερμανοί, Βούλγαροι, παρά τις επιθέσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, παγκοσμιοποίηση, καταναλωτική κοινωνία, διατήρησαν με αυτοθυσία την παγκόσμια μοναδικότητα της μοναστικής πολιτείας.


Άγιο Όρος. Το περιβόλι της Παναγίας


Η μορφολογία του εδάφους το μεγάλο υπερθαλάσσιο ύψος του Άθω, ο οποίος ανορθώνετε απότομα από την επιφάνεια της θάλασσας στα 2033 m σε συνδυασμό με την μεγάλη ποικιλία κλιματικών τύπων, την απομόνωση της περιοχής και την έλλειψη βόσκησης, δημιουργούν ένα πολυποίκιλο μωσαϊκό τύπων βλάστησης.
Τα τοπία που δημιουργούνται είναι σπάνιας ομορφιάς και ποικιλίας. Μοναδικά και ανεπανάληπτα. Από τα πιο ήμερα της παραθαλάσσιας ζώνης μέχρι τα πιο άγρια τοπία των φαραγγιών και των απόκρημνων βράχων. Μεγάλος είναι επίσης και ο αριθμός των ενδημικών ειδών. Όλα αυτά συνιστούν αυτό που λέγετε «μαγεία του Όρους» που διατηρείτε και πρέπει να διατηρηθεί ανέπαφη.
Το φυσικό περιβάλλον του Αγίου Όρους αποτελεί και αυτό αναπόσπαστο στοιχείο της όλης πολιτιστικής κληρονομιάς του που πρέπει να προστατευτεί και να διαφυλαχθεί ως «κόρη οφθαλμού».
Η χλωρίδα του Αγίου Όρους περιλαμβάνει σύμφωνα με τους ειδικούς 1.453 είδη φυτών με κυρίαρχα την Καστανιά, βελανιδιά, έλατα, οξιά, κουμαριά, ερείκη (σουσούρα)
Για να διατηρηθεί όμως αναλλοίωτη αυτή η παράδοση τόσων αιώνων πρέπει να υπάρχουν κανόνες. 

Και αυτοί οι κανόνες πρέπει να ακολουθούνται πιστά όχι μόνο από τους μοναχούς αλλά και από κάθε επισκέπτη του Αγίου όρους.

Έτσι εμείς για την είσοδό μας στο Άγιο όρος εξασφαλίσαμε τις απαραίτητες άδειες. Άδεια εγκατάστασης του μελισσοκομείου, άδεια εισόδου των αυτοκινήτων, άδεια παραμονής για εργασία όσων θα εργάζονται στις μέλισσες. 

Με σεβασμό στο χώρο, στον τρόπο ζωής των μοναχών, αλλά κυρίως με την προσπάθεια να μην εκθέσουμε ή φέρουμε σε δύσκολη θέση αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν και εισηγήθηκαν στην Ιερά Κοινότητα για να μας παραχωρήσει τις άδειες.
Το μελισσοκομείο μας βρίσκετε στην περιοχή της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας 2.30 ώρες με το αυτοκίνητο μακριά από το λιμάνι της Δάφνης.
Από μελισσοκομική άποψη η Καστανιά του Αγίου Όρους διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη Καστανιά σε άλλα μέρη της Ελλάδας. 

Η άφθονη γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες σε όλη την διάρκεια της ανθοφορίας, το πλούσιο νέκταρ σε συνδυασμό με τον χρόνο ανθοφορίας λόγω επικλινούς εδάφους κάνει τα μελίσσια να έχουν μία έκρηξη ανάπτυξης.
Στρωμένος γόνος αλλά και μέλισσες σε συνωστισμό, σημάδι υγείας του σμήνους
Αλλά και το μέλι που παράγετε διαφέρει γιατί αυτό εμπλουτίζετε και από άλλα βότανα που συνυπάρχουν στην παρθένα αυτή περιοχή

'Έχει μεγάλη περιεκτικότητα γυρεόκοκκων που του προσδίδουν μια ιδιαίτερη γεύση. Αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα αφού η γύρη αυξάνει τη θρεπτική του αξία.

κ α σ τ α ν ο μ ε λ ο

Και εδώ όμως παρατηρείται το φαινόμενο των νεκρών μελισσών μπροστά στις εισόδους. Αυτό προέρχεται από την μεγάλη κατανάλωση γύρης της καστανιάς που σε ορισμένες περιπτώσεις γίνετε τοξική για τις μέλισσες.


ΠΗΓΗ: halkidikiotiki-melissokomia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου