28 Σεπ 2017



Ποτίστρα Μελισσών.

Λύνει το πρόβλημα του νερού στο μελισσοκομείο σας και εξοικονομεί νερό. Το νερό δεν είναι στάσιμο ούτε στο εσωτερικό της ποτίστρας αλλά ούτε στο σημείο που οι μέλισσες πίνουν νερό.

Το δοχείο αποθηκεύει νερό από το δίκτυο ή τη δεξαμενή και από εκεί η απορροφητική επιφάνεια το μεταφέρει στο εξωτερικό του. Οι μέλισσες παίρνουν το νερό από την εξωτερική επιφάνεια του απορροφητικού υφάσματος ρουφώντας το. 
Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών που δημιουργείται όταν οι μέλισσες ποτίζονται από κοινή δεξαμενή νερού. 
Το νερό στο εσωτερικό του δοχείου αναπληρώνεται αυτόματα. Η στάθμη του νερού διατηρείται πάντα στο ίδιο επιθυμητό επίπεδο μέσω του φλοτέρ που έχει στο εσωτερικό του. 
Όσο οι μέλισσες απορροφάν το νερό η απορροφητική επιφάνεια επανέρχεται στην νωπή κατάσταση μέσω του τριχοειδούς φαινομένου. 
Έτσι το νερό αξιοποιείται στο μέγιστο. Η θερμοκρασία του νερού στην επιφάνεια του απορροφητικού πανιού λόγω της εξάτμισης μειώνεται, έτσι το νερό που πίνουν οι μέλισσες είναι δροσερότερο από το νερό δεξαμενής που βρίσκεται στις ίδιες συνθήκες. 
Συνδέεται σε δίκτυο ή δεξαμενή αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτόνομα αφού έχει χωρητικότητα 20lt νερού. To αυτόματο κούμπωμα σας επιτρέπει να συνδέετε το σωλήνα ποτίσματος που έχετε χωρίς να χρειάζεστε οποιοδήποτε εργαλείο.

Μία ποτίστρα τέτοιου μεγέθους μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 20 μελίσσια. 
Θυμηθείτε να μην προεξέχει πολύ το vetex καθώς η μικρότερη επιφάνεια αποτρέπει τις μέλισσες να αφοδεύουν επάνω στο απορροφητικό υλικό ενώ πίνουν νερό και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών από τη μία κυψέλη στην άλλη.


Τι θα χρειαστείτε: 
2 πλαστικούς κουβάδες και ένα καπάκι.
1 φλοτέρ με εξαρτήματα σύνδεσης ανάλογα το λάστιχο που έχετε. 
2 κομμάτια vetex (30*30cm - 40*40cm).
2 βίδες με παξιμάδια και κολιέ (προτιμήστε ανοξείδωτα).
Δράπανο χειρός·  Τρυπάνι ανάλογο με τις βίδες.
Ποτηρο-τρύπανο φ20.
1 Βρύση για το βαρέλι που θα τροφοδοτή την ποτίστρα.

Κατασκευή βήμα βήμα:
-Ξεκινάτε τρυπώντας τον πάτο ενός κουβά (μπορείτε να κάνετε μικρότερη ή μεγαλύτερη τρύπα).

-Βάλτε τον κουβά που τρυπήσατε μέσα στον άλλον αφού αφαιρέσετε το χερούλι.

-Τρυπήστε περίπου 3 με 4 δάχτυλα κάτω από το χείλος του κάτου κουβά με το ποτηρο-τρύπανο και     τους δύο κουβάδες ώστε να τοποθετήσετε το φλοτέρ.

-Ανοίξτε δύο αντικριστές τρύπες από όπου θα περαστούν οι βίδες για συγκράτηση της κατασκευής.

-Αφαιρέστε τον επάνω κουβά και εισάγετε τα vetex κατά τέτοιο τρόπο ώστε να φτάνουν στον πάτο  και να μη προεξέχουν πολύ εξωτερικά του κουβά. 


Σημείωση:
Η ποτίστρα σας είναι έτοιμη! Μία ποτίστρα τέτοιου μεγέθους μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 20 μελίσσια. Θυμηθείτε να μην προεξέχει πολύ το vetex καθώς η μικρότερη επιφάνεια αποτρέπει τις μέλισσες να αφοδεύουν επάνω στο απορροφητικό υλικό ενώ πίνουν νερό και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, από τη μία κυψέλη στην άλλη.
Μπορούμε σαν δεξαμενή που θα τροφοδοτούμε την ποτίστρα να χρησιμοποιήσουμε ότι μέγεθος θέλουμε, προσωπικά έχω αυτή που βλέπετε περίπου 120 λίτρα για μελίσσια που επισκέπτομαι συχνά και 1 τόνου για μελίσσια που είναι μακρυά. 
Καλό είναι στο νερό αν δεν καταναλώνεται γρήγορα, να κάνουμε πρόβλεψη ώστε να να μην πρασινίζει. 

 

πηγή : anel.gr

2 σχόλια:

  1. Όταν δεν καταναλώνεται το νερό, το vitex, στάζει και χάνεται το νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μείωσε την επιφάνεια του vitex έξω από τον κουβά, δεν θα συνεχίσει να εχει αυτό το πρόβλημα!!

      Διαγραφή