29 Αυγ 2017



Metarhizium anisopliae ο μύκητας που σκοτώνει τα βαρρόα

Το Metarhizium anisopliae , γνωστό στο παρελθόν ως Entomophthora anisopliae, είναι ένας μύκητας που αναπτύσσεται φυσιολογικά σε εδάφη σε ολόκληρο τον κόσμο και προκαλεί ασθένεια σε διάφορα έντομα ενεργώντας ως παράσιτο . 
Metarhizium anisopliae σε πλήρη ανάπτυξη.
Η Ilya I. Mechnikov το ονόμασε μετά από τα είδη εντόμων που απομονώθηκαν αρχικά από το σκαθάρι Anisoplia austriaca . Είναι ένας μιτοσπορικός μύκητας με ασεξουαλική αναπαραγωγή.
Η ασθένεια που προκαλείται από τον μύκητα αποκαλείται συχνά πράσινη ασθένεια muscardine λόγω του πράσινου χρώματος των σπόρων της . 
Όταν αυτά τα μιτωτικά (ασεξουαλικά) σπόρια (που ονομάζονται κονίδια ) του μύκητα έρχονται σε επαφή με το σώμα ενός ξενιστή εντόμων, βλασταίνουν και οι υφές που προκύπτουν διεισδύουν στην επιδερμίδα . 
Ο μύκητας στη συνέχεια αναπτύσσεται μέσα στο σώμα τελικά σκοτώνει το έντομο μετά από μερικές ημέρες? Αυτό το θανατηφόρο αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό να υποβοηθείται από την παραγωγή εντομοκτόνων κυκλικών πεπτιδίων (destruxins). 
Η επιδερμίδα του πτώματος γίνεται συχνά κόκκινη. 
Εάν η υγρασία του περιβάλλοντος είναι αρκετά υψηλή, τότε ένα άσπρο καλούπι μεγαλώνει στο πτώμα που σύντομα γίνεται πράσινο καθώς παράγονται σπόροι. 
Τα περισσότερα έντομα που ζουν κοντά στο έδαφος έχουν αναπτύξει φυσικές άμυνες κατά των εντομοπαθογόνων μυκήτων όπως ο Μ. Anisopliae . Αυτός ο μύκητας είναι συνεπώς κλειδωμένος σε μια εξελικτική μάχη για να υπερνικήσει αυτές τις άμυνες, η οποία έχει οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό απομονωμάτων (ή στελεχών ) που είναι προσαρμοσμένα σε ορισμένες ομάδες εντόμων.

Με τον συγκεκριμένο μύκητα ευελπιστούν Αμερικανοί επιστήμονες να μπορέσουν να βάλουν τέλος στον μελισσοκομικό εφιάλτη , που ονομάζεται Βαρρόα.
Αναμένουμε αποτελέσματα των ερευνών και ενδεχομένως παρασκευή σκευάσματος που μπορεί να δώσει τέλος στην μάστιγα των μελισσιών την Βαρρόα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου