26 Αυγ 2017



ΙΠΠΟΦΑΕΣ «Φυτό – θαύμα», «θαυματουργό» και «παντοδύναμο».

«Φυτό – θαύμα», «θαυματουργό» και «παντοδύναμο», είναι ορισμένοι από τους χαρακτηρισμούς που αποδίδονται στο ιπποφαές. 

Φυτό εφοδιασμένο με έναν εκρηκτικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών συγκαταλέγεται στις αποκαλούμενες «υπερτροφές». Το όνομά του είναι αρχαιοελληνικό. Το ιπποφαές είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των Ελαιαγνοειδών και στο γένος Hippophae L. Συνολικά, υπάρχουν 6 είδη και 12 υποείδη ιπποφαούς. Το πιο κοινό είδος είναι το είδος Hippophae Rhamnoides που είναι αυτοφυές στην Ευρώπη από τη Νορβηγία έως την Ισπανία αλλά και στην Ασία έως την Ιαπωνία και Ιμαλάϊα. Το είδος αυτό έχει πράσινα λογχοειδή φύλλα. Είναι φυτό δίοικο και άλλα φυτά είναι αρσενικά, ενώ άλλα θηλυκά.Στα αρσενικά φυτά εμφανίζονται καφετί άνθη. Στα θηλυκά εμφανίζονται πορτοκαλί καρποί που είναι πλούσιοι σε έλαια.

Στους σπόρους και στη σάρκα του καρπού εμπεριέχονται 190 θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικά λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Το φυτό, χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία και στην κοσμετική, στην ποτοποιία και στη βιομηχανία τροφίμων. Στην Ελληνική αγορά μπορείτε να προμηθευτείτε το έλαιο από τους καρπούς, σε υγρή μορφή ή με την μορφή κάψουλας. Το ιπποφαές διατίθεται ακόμα με τη μορφή αποξηραμένων καρπών και φύλλων και χυμού.

Η ιστορία του ιπποφαούς είναι γνωστή από τα χρονιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Προέρχεται από τις λέξεις «ἵππος» (=άλογο) και «φάος» (=φώς, λάμψη) και σημαίνει «λαμπερό άλογο». Το ονόμασαν έτσι τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία παρατήρησαν ότι τα τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν ιπποφαές, ανάρρωναν πιο γρήγορα και το τρίχωμά τους αποκτούσε μεγαλύτερη λάμψη.Αναφορές για το ιπποφαές υπάρχουν στο έργο του Θεόφραστου και του Διοσκουρίδη. Για αιώνες, οι λαοί της Ασίας, Βαλτικής και Σκανδιναβίας, χρησιμοποιούσαν το ιπποφαές για πολλες χρήσεις. Στην παραδοσιακή ιατρική της Κίνας ξεκίνησε να χρησιμοποιείται πριν από 1000 χρόνια. Στη Μογγολία ο Τζένγκις Χαν και τα στρατεύματά του έπιναν το χυμό από τους συνθλιμμένους καρπούς για να αποκτήσουν μεγαλύτερη αντοχή και να θεραπεύσουν γρήγορα τις πληγές τους.

Στα μέσα του 20ου αιώνα αναπτύσσεται στη Ρωσία μία ολόκληρη βιομηχανία μεταποίησης του ιπποφαούς. Προηγουμένως είχε ξεκινήσει η επιστημονική έρευνα επάνω στις βιολογικά ενεργές ουσίες που εμπεριέχονται στους καρπούς, στα φύλλα και στο φλοιό του φυτού. Το πρώτο εργοστάσιο για την παραγωγή προϊόντων από ιπποφαές δημιουργήθηκε στην πόλη Μπισκ της Ρωσίας. Tα προϊόντα αυτά ήταν μέρος της διατροφής των Ρώσων αστροναυτών, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ακόμα μία κρέμα από ιπποφαές που τους προστάτευε από την ακτινοβολία στο διάστημα. Σήμερα, το ιπποφαές θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα όπλα που έχει στη φαρέτρα της η σύγχρονη ιατρική.

Οι καρποί του ιπποφαούς έχουν ξινή γεύση που θυμίζει ανανά και φρούτων του πάθους. Ίδια γεύση έχει και ο χυμός του. Οι φρέσκοι καρποί του ιπποφαούς είναι ιδανικοί για γλυκά πιάτα. Ταιριάζουν πολύ στις μηλόπιτες, μπορούν να γίνουν μαρμελάδα, παγωτό, σιρόπι και λικέρ. Ο χυμός των καρπών αποτελεί τη βάση για θρεπτικά smoothies και δροσιστικά σορμπέ και χρησιμοποιείται σε μάφινς και κουλουράκια. Οι αποξηραμένοι καρποί και φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τονωτικού αφεψήματος.

Στα γλυκά οι καρποί συνδυάζονται με βανίλια και γαρίφαλο.Ο χυμός των καρπών πολλές φορές αναμειγνύεται με γλυκύτερους χυμούς όπως χυμό καρότου, μήλου, μπανάνας και σταφυλιών. Τα αποξηραμένα φύλλα και καρποί του ιπποφαούς γίνονται ρόφημα ταιριάζουν με το τίλιο, το φασκόμηλο, το τσαι του βουνού, τη μέντα και το τζίντζερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου