25 Αυγ 2020



Το Χρώμα του Μελιού.

 ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ........

Ουσίες οι οποίες είναι υπεύθυνες για το χρώμα του μελιού δεν είναι πλήρως γνωστές. 


Όπως και με τα άλλα χαρακτηριστικά, το χρώμα διαφέρει πολύ από μέλι σε μέλι. 

Φυσικά μέλια μπορεί να είναι σχεδόν άχρωμα ή μπορεί να παίρνουν όλες τις αποχρώσεις από ανοιχτό κίτρινο μέχρι μαύρο. 

Το χρώμα του μελιού είναι χαρακτηριστικό της φυτικής του προέλευσης. 

Για παράδειγμα το μέλι της ακακίας και της πορτοκαλιάς είναι ασπριδερό, της ερείκης κοκκινωπό, του ηλίανθου κιτρινωπό, του θυμαριού ξανθό, ενώ του πολύκομπου μαύρο. 

Οι ουσίες που καθορίζουν το χρώμα του μελιού είναι τα καροτενοειδή, οι πολυφαινόλες, οι οποίες όταν οξειδώνονται δίνουν σκοτεινόχρωμες ουσίες και οι φλαβονοειδείς χρωστικές, οι οποίες προέρχονται από τη γύρη. 

Το όξινο περιβάλλον επιδρά πάνω στα σάκχαρα (καραμελοποίηση) και η αντίδραση των φαινολενικών ουσιών με το σίδηρο που βρίσκεται διαλυμένος στα δοχεία και στα μηχανήματα επεξεργασίας μελιού συμβάλλουν επίσης στο σκοτεινότερο χρωματισμό του μελιού. Το μέλι σκουραίνει με τη θέρμανση και την αποθήκευση. 


Το χρώμα του μελιού θεωρείται ένα από τα κύρια κριτήρια ποιότητας που επηρεάζει την προτίμηση του καταναλωτή. 

Γενικά το χρώμα σχετίζεται με τη γεύση του μελιού και πολλά ανοιχτόχρωμα μέλια έχουν καλύτερο άρωμα και γεύση, σε αντίθεση με τα σκοτεινόχρωμα στα οποία η γεύση είναι πιο δυνατή.

Όμως τα σκοτεινόχρωμα μέλια έχουν περισσότερα ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, νάτριο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και θεωρούνται μεγαλύτερης θρεπτικής αξίας. 

ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ.....

"Διεθνώς για την κατάταξη του μελιού σε διάφορους χρωματισμούς χρησιμοποιείται η 

συσκευή Φάντ (Pfund Grader)"

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου