25 Αυγ 2020



Περιοχή αναζήτησης τροφής.

 ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΡΟΦΗΣ......

Οι µέλισσες επισκέπτονται συνήθως µόνο ένα µικρό ποσοστό των ανθέων κάθε φυτού σε κάθε ταξίδι συλλογής τροφής µε αποτέλεσµα να ευνοείται η σταυρεπικονίαση. 

Τουλάχιστον για σύντοµο χρόνο οι µέλισσες επισκέπτονται ταάνθη µιας µικρής περιοχής µόνο, αν και κινούνται συχνά από το ένα φυτό στο άλλο.

Σε κάθε ταξίδι τους δε, επισκέπτονται τα γειτονικά άνθη από αυτά που επισκέφτηκαν στο προηγούµενο. 

Στους οπωρώνες οι µέλισσες εργάζονται συνήθωςσε ένα δέντρο ή µετακινούνται σε διπλανά της ίδιας σειράς και σπάνια µεταξύ δένδρων άλλων σειρών. 

Σε περιπτώσεις όµως που το νέκταρ είναι λιγοστό ή οι καιρικές συνθήκες άσχηµες, τότε τείνουν να αποµακρύνονται από την περιοχή που επισκέπτονταν πριν. 

Όσες περισσότερες ηµέρες µια µέλισσα επισκέπτεται την ίδια περιοχή, τόσο µεγαλύτερη περιοχή καλύπτει κάθε µέρα. 

Όταν υπάρχει ανάγκη οι µέλισσες ταξιδεύουν αρκετά µακριά από την κυψέλητους για συλλογή τροφής, συνήθως όµως επικεντρώνονται σε αποστάσεις µικρότερες των 800 µέτρων ή ακόµα και των 600 µέτρων.

Όσο µεγαλύτερες είναι οι αποστάσεις των κυψελών από µια καλλιέργεια τόσο λιγότερη είναι η αύξηση σε βάρος των κυψελών και το µέλι που παράγουν. 

Αντίστοιχα η επικονιαστική τους προσφορά µειώνεται µε την αύξηση της απόστασης από την καλλιέργεια. 

Ακόµα και όταν οι κυψέλες είναι σε κοντινή απόσταση από την καλλιέργεια αντί να είναι µέσα στην καλλιέργεια, ο αριθµός των συλλεκτριών που επισκέπτονται την καλλιέργεια είναι φανερά µικρότερος.......

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου