25 Αυγ 2020



Χαλβάς με Ταχίνι, χωρίς Ζάχαρη.

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ, ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ...

ΧΑΛΒΑΣ - ΜΕ - ΤΑΧΙΝΙ - ΚΑΙ - ΜΕΛΙ.....


 Χαλβάς με ταχίνι, χωρίς ζάχαρη φυσικά, αλλά με αγνό, Ελληνικό μέλι δικό μας. 

Αυτόν τον χαλβά του μπακάλη όπως συνήθιζαν να αποκαλούν παλαιότερα  να πειράξω, ώστε να σου παρουσιάσω μια υγιεινή εκδοχή του.......

Τα βασικά υλικά που θα χρειαστείτε είναι ταχίνι και μέλι, δύο από τις πιο θρεπτικές τροφές του πλανήτη. 

Εγώ επέλεξα να προσθέσω  φυστίκια Αιγίνης και κράνμπερις. 

Εσείς μπορείτε να βάλετε αμύγδαλα, φουντούκια ή όποιον ξηρό καρπό προτιμάτε. 

Από αποξηραμένα φρούτα σταφίδες, κράνμπερις, παπάγια, φράουλα ή ότι άλλο έχετε. 

Για επιπλέον γεύση πρόσθεσα εκχύλισμα βανίλιας και κανέλα κεϋλάνης.

Του πηγαίνει όμως πάρα πολύ και το ξύσμα εσπεριδοειδών, η μαστίχα Χίου και το κάρδαμο.

 "Μην τα απορρίπτεται εύκολα, δοκιμάστε κάτι από αυτά έστω και για μια φορά"

Σε γεύση και υφή είναι σχεδόν όπως ο έτοιμος. Είναι αρκετά μαστιχωτός σε σημείο που θυμίζει παστέλι, χωρίς όμως να κολλάει τόσο πολύ στα δόντια. 

Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύομαι λίγο να τον περιγράψω......

Από θερμίδες είναι ΜΠΟΜΠΑ, έτσι και αλλιώς όμως ο χαλβάς  δεν είναι για να τον τρως όλο με τη μία, γι αυτό άλλωστε και οι ποσότητες δίνω σε υλικά, είναι για περιορισμένη ποσότητα. 

Αν βέβαια πιστεύετε πως θα τον καταναλώσετε με φειδώ, διπλασιάστε τις ποσότητες.

(Σε ότι αφορά στο χρόνο διατήρησης του, μπορεί να μείνει αρκετό καιρό στο ντουλάπι της κουζίνας σου, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε, το ξέρετε πως δε θα μείνει. 

Μπορείτε να τον βάλετε σε φόρμα για σοκολατάκια, οπότε να τρώτε ένα δύο την ημέρα και πολύ  είναι........

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΛΙ...... ΛΟΙΠΟΝ...

Ο ΧΑΛΒΑΣ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ.....

ΥΛΙΚΑ..

270 γ ταχίνι..

200 γ μέλι..

1 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας..

60 γρ φυστίκια Αιγίνης..

1 χούφτα αποξηραμένα κράνμπερις χωρίς ζάχαρη.

Προαιρετικά: 

Μαστίχα χίου, κάρδαμο, ξύσμα πορτοκαλιού , κανέλα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ...

1 Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετείτε το μέλι και το ζεσταίνετε  όχι να βράσει και να χάσει τα θρεπτικά συστατικά του, ίσα να ζεσταθεί.

2 Χαμηλώνετε το μάτι, προσθέτετε το ταχίνι και ανακατεύετε καλά.

3 Προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας ή το ξύσμα , ή ότι χρησιμοποιήσετε, τα φυστίκια και τα κράνμπερις.

4 Αδειάζετε σε μια φόρμα και αφήνετε στην άκρη να παγώσει και να δέσει....

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου