30 Σεπ 2017



Έξοδος Βασίλισσας από το κελί.



Βίντεο με αυτόματη κυψέλη.




Αρκούδα δεν αντέχει στον πειρασμό και τρώει μέλι.




Οξαλικό Οξύ με γλυκερίνη εναντίον της Βαρρόα.

Στην Χιλή δοκίμασαν την συνταγή που τους ήρθε από την Αργεντινή, Οξαλικό Οξύ με Γλυκερίνη, που υπόσχεται σύμφωνα με τις δοκιμές τους αποτελεσματικότητα πάνω από 95% ενάντια στην Βαρρόα.









29 Σεπ 2017



Συλλογή δηλητηρίου μελισσών.

Στην σύνθεση του βρίσκουμε οξέα- στερόλες- μία πρωτείνη- μελιτίνη- μια φωσφολιπάση- μια υαλουροδινάση και 2% απαμίνη, που είναι το πεπτίδιο που δρα επί του νευρικού συστήματος. 

28 Σεπ 2017



Ποτίστρα Μελισσών.

Λύνει το πρόβλημα του νερού στο μελισσοκομείο σας και εξοικονομεί νερό. Το νερό δεν είναι στάσιμο ούτε στο εσωτερικό της ποτίστρας αλλά ούτε στο σημείο που οι μέλισσες πίνουν νερό.

26 Σεπ 2017



Πως επιτυγχάνω να διατηρήσω παραγωγικά μελίσσια όλο το έτος.

Κατά την γνώμη σας ποιες ενέργειες στην διαχείριση των μελισσοσμηνών, θεωρείται σπουδαιότερες, για να διατηρήσετε την συλλεκτική ικανότητα των μελισσιών σας, για μεγαλύτερο διάστημα μέσα στο έτος (παραγωγικά μελίσσια), ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη (κατά το δυνατόν) απόδοση ανά κυψέλη.

24 Σεπ 2017



Μελόξιδο με πατέντα από το Κρανίδι


Ανεξάντλητοι σε ιδέες είναι, όπως φαίνεται, στη μελισσοκομία του Μάκη Μπαϊρακτάρη, αφού μετά από το μέλι που δημιουργήθηκε από χαρούπια, το λεγόμενο χαρουπόμελο, Τώρα είναι η σειρά του μελόξιδου, δηλαδή της παραγωγής ξυδιού από μέλι.

20 Σεπ 2017



Δημιουργία παραφυάδων με διαίρεση χωρίς ανεύρεση της Βασίλισσας.

Αρκετοί μελισσοκόμοι ισχυρίζονται ότι τα φυσικά ΒΚ ( αυτά που κατασκευάζουν οι μέλισσες ) όταν υπάρχει πληθώρα τροφών, είναι πολύ καλύτερα από αυτά που εμείς εμβολιάζουμε.
Νωρίς την άνοιξη εντοπίζουμε τα μελίσσια που έχουν καλές μάνες, καλής ποιότητας βασίλισσες που έχουμε προσέξει και σημαδέψει από την προηγούμενη χρονιά.


Βαμβάκι, Βαμβακιά ( Gossypium hirsutum )

Το βαμβάκι είναι Αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό το ανήκει στην τάξη των Μαλαχωδών και στην οικογένεια των Μαλαχοειδών. Ιθαγενές των τροπικών περιοχών της Ασίας και της Αφρικής είναι γνωστό από τα πανάρχαια χρόνια και καλλιεργείται για τις ίνες του.



Γκορτσιά , Αγριοαχλαδιά, Απιδιά, Γορτσά, Αγκοριτσιά, αγκούτσακας στη Κρήτη και Αχλάδα στη Λέσβο (Pyrus amygdaliformis ή Pyrus spinosa)


Φυλλοβόλος θάμνος ή  αγκαθωτό μετρίου αναστήματος δέντρο, που φτάνει τα 6 μέτρα ύψος. 

15 Σεπ 2017



Ποιοτικά κριτήρια του μελιού.

Κατά τη διάθεσή του στο εμπόριο ως μέλι ή όταν χρησιμοποιείται σε οιοδήποτε προϊόν που προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, το μέλι πρέπει να ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά σύστασης που περιλαμβάνονται στον Πίνακα 1.

14 Σεπ 2017



Απίστευτο Ορχιδέα -Μέλισσα.



Γνωρίζετε ότι το φυτό Ορχιδέα-Μέλισσα ονομάζεται έτσι από το σχήμα των λουλουδιών του που μοιάζουν με το σώμα βασίλισσας μέλισσας;

Ορχιδέα Μέλισσα - Orphys apifera


Η κλιματική αλλαγή αποσυντονίζει τις μέλισσες

Η επιτυχής γονιμοποίηση εξαρτάται από έντομα που είναι ενεργά την ίδια στιγμή με τα ανθοφόρα φυτά, και για αυτό το λόγο πολλά φυτά έχουν εξελιχθεί ειδικά ώστε να προσελκύουν συγκεκριμένα έντομα.


Επιστροφή Βασίλισσας από γονιμοποίηση.


Επέστρεψα καθαρίστε με γρήγορα πρέπει να ξαναπάω!! 



13 Σεπ 2017



Φυσικές ιδιότητες του μελιού.

 Υγροσκοπικότητα 

Το μέλι είναι υγροσκοπικό, δηλαδή κάτω από ειδικές συνθήκες απορροφά υγρασία από την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα την αύξηση της υγρασίας του.


Αντιοξειδωτική και αντιβακτηριδιακή δράση του μελιού.

Ως αντιοξειδωτικό χαρακτηρίζεται ένα μόριο που έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει ή να αποτρέπει την οξείδωση άλλων μορίων. 

12 Σεπ 2017



Ταυτότητα των κυριοτέρων κατηγοριών αμιγών Ελληνικών μελιών.

Με τον όρο ταυτότητα, εννοούμε το σύνολο των φυσικοχημικών, οργανοληπτικών και μικροσκοπικών χαρακτηριστικών που ορίζουν μια συγκεκριμένη κατηγορία αμιγούς μελιού. 


Συγκριτικά Χαρακτηριστικά των Αμιγών Ελληνικών Μελιών.

Στον Πίνακα 3.9.1 συνοψίζονται οι μέσες τιμές για τα χαρακτηριστικά των αμιγών κατηγοριών ελληνικών μελιών.


Μέλι Εσπεριδοειδών, Φυσικοχημικά και Μικροσκοπικά χαρακτηριστικά.

Το μέλι εσπεριδοειδών είναι αρωματικό, με ιδιαίτερα καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και με γρήγορο ρυθμό κρυστάλλωσης.



Μέλι Βαμβακιού (Βαμβακόμελο), Φυσικοχημικά και Μικροσκοπικά χαρακτηριστικά.

Το μέλι βαμβακιού είναι μία από τις αμιγείς κατηγορίες μελιού που παράγει η Ελλάδα σε μεγάλες ποσότητες. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή του περιορίστηκε σημαντικά λόγω των μεγάλων απωλειών μελισσών που προκαλούνται στα μελίσσια από τα φυτοφάρμακα, καθώς και από τις μικρές αποδόσεις νέκταρος των νέων καλλιεργούμενων αυτογόνιμων ποικιλιών βαμβακιού.



Μέλι Ηλίανθου, Φυσικοχημικά και Μικροσκοπικά χαρακτηριστικά.

Ο ηλίανθος καταλαμβάνει σημαντικές καλλιεργούμενες εκτάσεις στη χώρα μας και δίνει μεγάλη παραγωγή μελιού. 
Σε μέτριες χρονιές ένα μελίσσι μπορεί να συλλέξει από 2,4 έως και 15 κιλά μελιού ηλίανθου, με δυνατότητα μέχρι και 40 κιλά.



Μέλι Ερείκης, Φυσικοχημικά και Μικροσκοπικά χαρακτηριστικά.

Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερα φυτά της οικογένειας των Ερεικωδών, από την νεκταροέκκριση των οποίων παράγονται αντίστοιχοι τύποι μελιών. 
Η φθινοπωρινή ερείκη, γνωστή και ως «σουσούρα» (Erica verticillata), η ανοιξιάτικη ερείκη (Erica arborea), η Κουμαριά (Arbutus unedo) και το Ροδόδενδρο (Rhododendron). 



Θυμαρίσιο Μέλι, Φυσικοχημικά και Μικροσκοπικά χαρακτηριστικά.

Από τους 12.000 περίπου τόνους μέλι που παράγει ετησίως η χώρα μας, οι 1.000, δηλαδή το 10% περίπου, είναι θυμαρίσιο. Το θυμαρίσιο μέλι θεωρείται και είναι άριστης ποιότητας λόγω του εξαιρετικού αρώματος και γεύσης που διαθέτει.



Μέλι Καστανιάς, Φυσικοχημικά και Μικροσκοπικά χαρακτηριστικά.

Παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της Καστανιάς (Castanea sativa), που είναι αξιόλογο μελισσοκομικό φυτό και αρκετά διαδεδομένο στην ορεινή ζώνη της χώρας μας.

11 Σεπ 2017



Μέλι Ελάτης, Φυσικοχημικά και Μικροσκοπικά χαρακτηριστικά.

Το μέλι ελάτης αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για τον Έλληνα μελισσοκόμο, αφού συμβάλει κατά 5%-10% στην συνολική ετήσια παραγωγή του μελιού στην Ελλάδα.



Μέλι Πεύκου, Φυσικοχημικά και Μικροσκοπικά χαρακτηριστικά.

Το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής του μελιού στην Ελλάδα, είναι πευκόμελο. Το μέλι προέρχεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του εντόμου Marchalina hellenica γνωστό ως «βαμβακάδα», «εργάτης», «μικρόβιο» ή «παράσιτο» του πεύκου. Ο «εργάτης» βρίσκεται σε αρκετές περιοχές της χώρας και κυρίως στη Θάσο, στη Χαλκιδική, στην Εύβοια, στη Σκόπελο, στη Σκιάθο, στη Ζάκυνθο, στη Ρόδο, στην Κρήτη κ.τ.λ. 



Συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς για Συμβολαιακή Μελισσοκομία με την εταιρεία Μελίντα ΕΠΕ

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει δυναμικά μέσω του προγράμματος της Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας την προσπάθεια ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας και τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος σε όλη την παραγωγική διαδικασία.


Κλιματικοί πρόσφυγες και τα έντομα!

«Κλιματικοί πρόσφυγες» γίνονται ακόμη και τα …έντομα που αντιδρούν ταχύτατα στην αύξηση της θερμοκρασίας και αλλάζουν γρήγορα περιβάλλον και τόπο …κατοικίας!


7 Σεπ 2017



Καθορίστηκαν τα ποσά ενίσχυσης ανά κυψέλη αντικατάστασης και ανά μετακινούμενο μελίσσι

Στα 25 ευρώ καθορίστηκε το ποσό επιχορήγησης ανά κυψέλη αντικατάστασης και στα 6 ευρώ το ποσό ενίσχυσης ανά μετακινούμενο μελίσσι, για το μελισσοκομικό πρόγραμμα 2017 με υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου και ο αναπλ. υπουργός Γ. Τσιρώνης.

6 Σεπ 2017



Ημερίδα για μελισσοκόμους




Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Χανίων “Η ΜΕΛΙΣΣΑ”



Σε γραμμή εκκίνησης η φετινή καμπάνια της ΕΒΖ

Σε γραμμή αφετηρίας τέθηκε η φετινή καμπάνια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ και όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της εταιρείας, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, «από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι πρώτες παραλαβές τεύτλων στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας. Η επεξεργασία θα ξεκινήσει αύριο».

5 Σεπ 2017



Άνοιξε συζήτηση για τσεκ ανά κυψέλη σε μελισσοκόμους

Άµεση ενίσχυση ανά κυψέλη για επαγγελµατίες µελισσοκόµους µετά το 2020, πρότειναν στην Κοµισιόν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεωργίας, κατά τη συνεδρίασή της στις 31 Αυγούστου, στις Βρυξέλλες. 


Στα 50 χιλιόμετρα για την ηπειρωτική χώρα και στα 20 για τα νησιά, οι ενισχυόμενες μετακινήσεις μελισσιών

Ενισχύονται οι μετακινήσεις παραγωγικών μελισσιών εκτός του συνήθη τόπου μόνιμης εγκατάστασης – διαχείμασης, με σκοπό τη βέλτιστη δυνατή εκμετάλλευση των ανθοφοριών και των μελιτοεκκρίσεων, σε απόσταση τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων για την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια, και τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων για τη υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα.

3 Σεπ 2017



Χορός συλλέκτριας.

Συλλέκτρια γύρης, χορεύει δείχνοντας την κατεύθυνση της πηγής!!



  


Οδική μελισσοκομική βοήθεια.

Βρείτε τον πίνακα για κάθε Νομό της Ελλάδας με τα στοιχεία επικοινωνίας από το Πανελλήνιο Δίκτυο Μελισσοκομικής Οδικής Βοήθειας και ζητήστε βοήθεια όταν παρουσιαστεί ανάγκη.

2 Σεπ 2017



Μόνιμη εγκατάσταση μελισσοκομείων εντός δημοσίων δασών ή δασικών εκτάσεων.

Προεδρικό Διάταγμα 190/1981 - ΦΕΚ 54/Α/4-3-1981

print 
email
Περί χορηγήσεως αδείας εγκαταστάσεως ποιμνιοστασίων, πτηνοτροφείων ή άλλων συναφών εγκαταστάσεων ως και μελισσοκομείων εντός δημοσίων δασών ή δασικών εκτάσεων


Τοποθέτηση μελισσοσμηνών.

Το άρθρο 5 της παρακάτω υπουργικής απόφασης αναφέρεται στην τοποθέτηση των μελισσοσμηνών.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 1/2008 - ΦΕΚ 1501/Β'/30.7.2008
Ασφάλεια και προστασία του Αγροτικού Περιβάλλοντος και της πρόληψης αγροτικών αδικημάτων.



Ψευτορίγανη, χαμοθρούμπι, θρούμπι, θρούμπα, έρπυλλος, γαιδουροθυμό ( Thymus longicaulis )

Είναι θάμνος αειθαλής πολυετής, που φτάνει μέχρι και τα 40 εκατοστά ύψος.
Μοιάζει με το θυμάρι τα φύλλα του όμως είναι πλατύτερα.



Χωνάκι, άγριο περικοκλάδι, φουστανελάς, καμπάνα, ( Convolvulus althaeoides )

Πολυετής πόα με ρίζα.
Αναρριχώμενο τριχωτό φυτό μέχρι ένα μέτρο ύψος.



Χωνάκι, περικοκλάδα, μικρό περικοκλάδι ( Convolvulus arvensis )

Φυτό ποώδες πολυετές, έχει βλαστούς που έρπονται ή αναρριχώνται.



Χωνάκι, περικοκλάδα, καμπανέλα ( Convolvulus cantabricus )

Φυτό πολυετές, μη αναρριχόμενη, χνουδωτή με έρπον ρίζωμα.
Έχει βλαστούς αραιούς μήκους από 20 έως 50 εκ.





Χειμώνανθος , Χειμωνανθός (Chimonanthus praecox)

Φυλλοβόλος θάμνος, με ύψος μέχρι 4m.
Φύλλα μακρόστενα, μεγάλα που αναπτύσσονται την άνοιξη μετά την ανθοφορία.




Χαρουπιά, ξυλοκερατιά, κερατιά, τερατσιά, κουντουριδιά ( επιστ. έλλοβος, κερατέα ) (Ceratonia siliqua )

Δέντρο αειθαλές , ανήκει στην οικογένεια των Κυαμοειδών και στην τάξη των Κυαμωδών.
Το είδος Ceratonia siliqua θεωρείτο ότι ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος του γένους, πράγμα που δεν ευσταθεί μετά την περιγραφή ενός ακόμα είδους, που περιλαμβάνει δύο υποείδη:





Φράξος, Μελία, Φράξος ο Όρνος, Μικρός φράξος, Φράξινος, Μάννα, Μελιά, (Fraxinus ornus )

Ο φράξος είναι μεσαίου μεγέθους δένδρο, ανήκει στην ίδια οικογένεια Oleaceae, έχει ύψος που μπορεί να φτάσει και τα 15 μέτρα και κόμη ελαφρώς πεπλατυσμένη στρογγυλή έως 5 μ. διάμετρο, με λείο γκρίζο φλοιό.


Φούσκα, Ποντίκια, Αγριοσιναμική ( Colutea arborescens )

Είναι φυλλοβόλος πυκνόκλαδος θάμνος με ύψος μέχρι 4 μέτρα με πολλές διακλαδώσεις.
Τα φύλλα του είναι πτεροειδή, κατ’ εναλλαγή, με 7-13 φυλλάρια ωοειδή, έως 3 εκατοστά, πράσινα και με χνούδι στην κάτω επιφάνεια.



Φουντουκιά, Λεπτοκαρυά(Corylus avellana)

Η Φουντουκιά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, φυλλοβόλο φυτό η φουντουκιά ανήκει στην τάξη των Φηγωδών (Fagales) και στην οικογένεια των Σημυδοειδών (Betulaceae).



Φλώμος ή φλόμος, μελισσαντρό, βερμπάσκο, καλάνθρωπος, γλώσσα, σπλόνος, λαμπάδα του Αγίου Ιωάννη, αγκάθαρος, αλισφακιά, αλεπουκιά, αϊκέρι, ασπίωνας, ζωχαδοβότανο,μελισανδρούλα, σφάκα, αστρίωνας ( Verbascum undulatum )

Ανήκει στην οικογένεια των Σκροφουλαριίδων (Scrophulariaceae). 
Πρόκειται για βότανο αυτοφυές και αρκετά κοινό σε Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Ασία, ενώ έχει μεταφερθεί και στην Αμερική και την Ωκεανία.


Φλαμουριά, φιλύρα, τίλιο, φιλούρα, φιλουριά, φλάμμουλα ( Tilia cordata ή Tilia platyphylos ή Tilia tomentosa )

Είναι ένα φυλλοβόλο και εντυπωσιακό δέντρο μεγάλου μεγέθους. Στην πραγματικότητα αναφερόμαστε σε 5-6 είδη του γένους Tilia.



Mοσχάγκαθο, φειδάγκαθο ( Eryngium campestre )

Ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδανθών
Πόα Πολυετής , με βλαστό όρθιο, πολύ διακλαδισμένο, πολύ ακανθωτό, γλαυκοπράσινο, ύψους 20-60 εκατοστά.




Φασκομηλιά, Φασκόμηλο, Αλιφασκιά, Σφακίδι, Μοσφακίδι ( Salvia officinalis )



Πολυετές, θαμνώδες, με πολυάριθμα κλαδιά, ύψους μέχρι ένα μέτρο ύψος, βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας κυρίως σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους.



Φαλαρίδα, αφαλαρίδα, κενταύριο, ζαρκαδιά, ασπράγκαθο, ατραγίδα (Μυτιλήνη) ( Centaurea solstitialis ).

Πόα διετής ύψους μέχρι και 100 εκ. συνήθως όμως το βλέπουμε χαμηλό γύρω στα 10 εκ, επειδή είναι η αγαπημένοι τροφή των αιγοπροβάτων. 



Φακελωτή ( tanacetifolia Phacelia )

Η φακελωτή είναι ετήσιο ποώδες φυτό, που φθάνει σε ύψος 70 με 100 εκ. και καταλαμβάνει χώρο, διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών.


Υποχοιρίδα, μουναρίδα ( Hypochaeris Achyrophorus )

Πόα ετήσια με ύψος μέχρι 40 εκατοστά.
Βλαστοί διακλαδιζόμενοι.



Τριφύλλι έρπον, ασπροτρίφυλλο, αγριοτρίφυλλο ( Trifolium repens )

Το λευκό τριφύλλι το έρπον είναι φυτό ποώδες, πολυετές, βραδείας ανάπτυξης που απλώνεται με έρποντες βλαστούς που βγάζουν ρίζες στα γόνατα.