22 Αυγ 2017



Η commission εγκαινιάζει διεξοδική εξέταση της συγχώνευσης της Bayer-Monsanto

"Η προτεινόμενη απόκτηση της Monsanto (ΗΠΑ) από την Bayer (Γερμανία) θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ολοκληρωμένη εταιρεία φυτοφαρμάκων και σπόρων στον κόσμο"
Η μοριακή βιολόγος Séralini προειδοποιεί για τους κινδύνους που θέτουν οι ΓΤΟ και ... MONSANTO
Η Ελλάδα και η Λετονία αρνούνται τον αραβόσιτο ΓΤΟ που εγκρίθηκε από την ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια "εις βάθος" έρευνα σχετικά με την προτεινόμενη συγχώνευση των παγκόσμιων γεωργικών κολοσσών Monsanto και Bayer, εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να δημιουργήσει υπερβολική συγκέντρωση και να διαταράξει τον ανταγωνισμό στους τομείς των φυτοφαρμάκων και των σπόρων προς σπορά.
"Η προτεινόμενη απόκτηση της Monsanto (ΗΠΑ) από την Bayer (Γερμανία) θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ολοκληρωμένη εταιρεία φυτοφαρμάκων και σπόρων στον κόσμο. Θα συνδυάζει δύο ανταγωνιστές με κορυφαία χαρτοφυλάκια σε μη επιλεκτικά ζιζανιοκτόνα, σπόρους και χαρακτηριστικά και ψηφιακή γεωργία », ανέφερε η Επιτροπή σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (22 Αυγούστου).
Το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ πρόσθεσε ότι η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί σε βιομηχανίες που έχουν ήδη συγκεντρωθεί παγκοσμίως, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες συγχωνεύσεις των Dow και Dupont και Syngenta και ChemChina, στις οποίες η Επιτροπή παρενέβη για να προστατεύσει τον ανταγωνισμό προς όφελος των αγροτών και των καταναλωτών.
"Η συγχωνευθείσα εταιρεία θα κατέχει τόσο το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προϊόντων φυτοφαρμάκων όσο και τις ισχυρότερες θέσεις της παγκόσμιας αγοράς σπόρων και χαρακτηριστικών, καθιστώντας τη τη μεγαλύτερη ολοκληρωμένη εταιρεία στον κλάδο".
Η Επιτροπή θα διερευνήσει περαιτέρω εάν η πρόσβαση των ανταγωνιστών στους διανομείς και τους αγρότες θα μπορούσε να καταστεί δυσχερέστερη εάν η Bayer και η Monsanto δέσμευαν ή δέσουν τις πωλήσεις φυτοφαρμάκων και σπόρων προς σπορά.
Η Bayer είναι μια γερμανική εταιρεία με φαρμακευτικά, καταναλωτικά και γεωργικά όπλα, ενώ η Monsanto είναι ο κορυφαίος παγκόσμιος παραγωγός σπόρων και φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου του αμφισβητούμενου ζιζανιοκτόνου glyphosate.
Η Bayer της Γερμανίας δήλωσε ότι εξακολουθεί να έχει ως στόχο την έγκριση της συναλλαγής μέχρι το τέλος του έτους.
"Η Bayer αναμένει να συνεχίσει να εργάζεται εποικοδομητικά με την Επιτροπή για να λάβει την έγκριση της Επιτροπής", ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.
Η Bayer είχε προηγουμένως αναλάβει δεσμεύσεις που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση των αντιμονοπωλιακών ανησυχιών της ΕΕ σχετικά με τη συμφωνία με τη Monsanto, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε να πει τι είχε προταθεί.
Αν εγκριθεί, η συμφωνία θα είναι η τρίτη μεγάλη δέσμευση στον τομέα των αγροχημικών, αλλά και άλλες εταιρείες έπρεπε να προσφέρουν παραχωρήσεις για να κερδίσουν τις ρυθμιστικές αρχές.
Η Dow εξασφάλισε ρυθμιστική άδεια για να εξαγοράσει την DuPont μόνο μετά από τη δέσμευση να πωλήσει βασικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης και άλλα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.
Και η ChemChina έπρεπε να πουλήσει ένα μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητας των θυγατρικών της Adama για φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα, προϊόντα επεξεργασίας σπόρων προς σπορά για δημητριακά και ζαχαρότευτλα και ουσιαστικό τμήμα της δραστηριότητάς της για τη ρύθμιση των φυτικών καλλιεργειών για τα σιτηρά να κερδίσουν την έγκριση της ΕΕ για να αγοράσουν τη Syngenta.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι συνεργάζεται με ρυθμιστικές αρχές σε άλλες αγορές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Βραζιλία, για να εξετάσουν τη συμφωνία Bayer-Monsanto.
Η Bayer πρότεινε να πουλήσει τη χημική της ουσία Liberty, γνωστή και ως γλυφοσινικό, και τους σπόρους κράμβης και βαμβακιού που αντιστέκονται στην επίδραση της χημικής φυτοφάρμας για να πάρουν έγκριση για τη συμφωνία των νοτιοαφρικανικών ρυθμιστικών αρχών.
Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση κατέστρεψε έντονες διαμαρτυρίες από τους περιβαλλοντολόγους της Ευρώπης, τους αγρότες, τους νομοθέτες και ακόμη και από τους γνωστούς γάλλους σεφ. Η Επιτροπή αναγνώρισε την Τρίτη ότι είχε "υποβάλει αίτηση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ταχυδρομικές κάρτες, επιστολές και tweets που εξέφραζαν ανησυχίες" για τη συγχώνευση.
Η ομάδα καμπάνιας των ΗΠΑ, Avaaz, δήλωσε ότι υπέβαλε μια αναφορά με ένα εκατομμύριο υπογραφές στην Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, καλώντας την να εμποδίσει τη συμφωνία.
"Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι την καλούν να εμποδίσει τη συγχώνευση από την κόλαση", δήλωσε ο νομικός διευθυντής της Avaaz Nick Flynn.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι θα αξιολογήσει τη συμφωνία μόνο από την άποψη του ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου