22 Αυγ 2017



Ασφόδελος κίτρινος, σφερδούκλι, μπουρντένι, ασφέρδουκλας,σφερδούκλα,περιδρομόχορτο, ασφόντυλος, σπερδούκλας, καραβούκι, ακαρώνι, άρβηκας, σπουρτούλα, σπερδούκλι, ασφοδελίνη,σφενδυλιά, σπουρδακύλα, κ.α. ( Asphodeline lutea )

Πολυετής πόα ύψους 50 έως 120 εκ. με βλαστό που δεν έχει διακλαδώσεις. Έχει φύλλα μικρά στενά σε όλο τον βλαστό, μέχρι το σημείο που αρχίζει το άνθος.
Ο Ασφόδελος είναι ένα σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό. Ανθίζει Mάρτιο έως και Μάιο και δίνει μεγάλες ποσότητες... γύρη και νέκταρ.
Οι μέλισσες το επισκέπτονται με μεγάλη λαιμαργία, και γεμίζουν την γούσα τους με νέκταρ και παίρνουν επίσης μεγάλες ποσότητες πορτοκαλί γύρη, την εποχή που τα σμήνη την έχουν ανάγκη.
Λέγεται ότι αν δουλέψει ο ασφόδελος βοηθάει τα μελίσσια να αναπτυχθούν τόσο πολύ που μετά αυτά εκμεταλλεύονται όλες τις ανθοφορίες της άνοιξης, και καθώς είναι δυνατά μας δίνουν τελικά καλές ποσότητες ανθόμελο στα τέλη της άνοιξης.



Πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες καθώς με σπόρους ή κονδύλους. Δεν τρώγεται από τα ζώα, γι αυτό και έχει μεγάλη εξάπλωση.
Πρόκειται για ένα σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό που λόγο της εποχής που ανθίζει (χειμώνα προς άνοιξη) είναι πολύ χρήσιμο για την ανάπτυξη των σμηνών. Δίνει σε μία πραγματικά δύσκολη εποχή νέκταρ και γύρη χρώματος πορτοκαλί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου