16 Αυγ 2020



Η εργάτρια μέλισσα.

Κατανομή εργασίας.
Η εργάτρια μέλισσα ολοκληρώνει την μεταμόρφωσή της ως ενήλικο άτομο ύστερα από 21 μέρες.
 
Μετά από την έξοδο της από το  κελί ,και για ένα διάστημα 3  ημερών,
ασχολείται με τον καθαρισμό των κελιών, από τα οποία προκύπτουν νέες εργάτριες μέλισσες. Επίσης ασχολείται με την περιποίηση του γόνου και τη διατροφή ηλικιωμένων προνυμφών. 
Στη συνέχεια και σε ηλικία  6 ημερών, καθώς οι υποφαρυγγικοί  αδένες , υπεύθυνοι για την παραγωγή του βασιλικού πολτού, έχουν αναπτυχθεί, η μέλισσα γίνεται "παραμάνα". Αναλαμβάνει Δηλαδή τη διατροφή νεαρών προνυμφών έως και 3 ημερών και της βασίλισσας. 
Οι υποφαρυγγικοί  αδένες, παραμένουν λειτουργικοί  ως την 14η με 15η ημέρα. Σε αυτή την ηλικία η εργάτρια μέλισσα, αρχίζει τις πτήσεις  προσανατολισμού, ενώ ασχολείται με την αποθήκευση γύρης και νέκταρος στις κηρήθρες. 
Σε αυτή την ηλικία είναι ανεπτυγμένοι και οι κηρογόνοι αδένες , οπότε η μέλισσα έχει τη δυνατότητα ανάλογα, με την εποχή και άλλες συνθήκες, να ασχοληθεί με την κατασκευή νέων κηρηθρών. 
Η εργάτρια μέλισσα θα επιχειρήσει το πρώτο ταξίδι συλλογής , κατά την 17η ημέρα της  ζωής  της. Έτσι από εκείνη την ημέρα και μέχρι το τέλος θα είναι συλλέκτρια, νέκταρος και γύρης και πρόπολης ή φρουρός της κοινωνίας, ανάλογα με τις ανάγκες του μελισσιού.
Η κατανομή της εργασίας στην κοινωνία των μελισσών δεν αποτελεί de facto κατάσταση, καθώς επηρεάζεται από τις συνθήκες διαβίωσης και Περιβάλλοντος.
Έτσι αν ένα μελίσσι δεν έχει ή δεν ενδιαφέρεται να εκθρέψει γόνο, τότε ένα μεγάλο ποσοστό μελισσών ηλικίας  6 ημερών, αντί να γίνουν παραμάνες μέλισσες μετατρέπονται κατευθείαν σε συλλέκτριες, καθώς η ανάγκη της αποικίας αυτό επιτάσσει. Αντίθετα Σε ένα μελίσσι που ο ρυθμός  ανανέωσης του πληθυσμού (ωοτοκίας) ήταν για ένα μεγάλο διάστημα χαμηλός, για κάποιο λόγο, και μετά αυξήθηκε,π.χ. εξαιτίας της αλλαγής μιας βασίλισσας, ηλικιωμένες εργάτριες τρέφονται εντατικά ,έτσι ώστε να καταστούν ικανές να παράγουν τον απαραίτητο Βασιλικό πολτό, για την εκτροφή του μεγάλου αριθμού προνυμφών.
Τέλος ένα άλλο σημαντικό στοιχείο αναφορικά με την" εργατικότητα "της εργάτριας  μέλισσας, είναι ότι αυτή το 70% περίπου του χρόνου της , παραμένει άπραγη,
βοηθώντας απλώς με την φυσική της παρουσία, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας της κυψέλης και κάνοντας "περιπολίες " στη γονοφωλιά για τον εντοπισμό, ασθενειών ή γενικά ανωμαλιών του γόνου.

πηγη: melinet  "ΣΟΦΙΑ ΓΟΥΝΑΡΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου